Zeecontainers schuiven

En zo begonnen we dus met het 'ontwerpen' van ons huis. Op basis van zeecontainers.

Zeecontainers zijn er in een aantal vaste maten. En op je kavel heb je een bouwvlak waarbinnen je moet blijven met de bebouwing. Deze twee spelregels namen we letterlijk mee op zak. Een A4 met ons kavel en het bouwvlak. En een stapeltje containertjes (2D) in de twee standaard maten: 2,5x6 en 2,5x12 meter. Ook wel bekend als 20ft en 40ft zeecontainers.

schuiven met zeecontainers

En waar we ook waren, het A4tje verscheen vaak op tafel en we begonnen met schuiven. Naast elkaar, op elkaar, met tussenruimte, allemaal strak op elkaar, met overstekende delen, zonder overstekende delen, alle mogelijke manieren lagen een keer op tafel. Eén ding bleef terugkomen; een kubistische woning met een plat dak.

We schetsen verder in een app. Vooral de binnenruimtes die we konden creëren waren voor ons spelregels voor het ontwerp. Want een breedte van 2,5 meter, min nog de isolatie en afwerking, is voor veel ruimtes erg krap. Er verdwenen dus ook veel zijwanden om vooral open leefruimtes te creëren.

(de verdiepingen kunnen in deze app alleen naast elkaar)

Ramen en deuren kregen een plek. En ook de afwerking van de buitenkant bedachten we. Van afgelakt staal, de damwandprofielen van de zeecontainers in beeld. Tot met hout afgetimmerde delen. En na veel momenten van schuiven en schaven stond een eerste ontwerp op papier en in een app.

We bespraken een eerste ontwerp met het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst. De partij waarbij wij de kavel in optie hadden genomen en waar we onze ontwerpen moeten bespreken voor we een bouwaanvraag richting de gemeente mogen doen. Ze zijn heel enthousiast, vooral ook om het feit dat ze nu ook een leuk onderwerp hebben voor bij de lunch! Want ja, niet iedereen bedenkt het om zijn huis te gaan bouwen van zeecontainers... Maar we krijgen een go om verder te gaan met onze ontwerpen.

allereerste schetsen woning

Terug thuis gaan we dus op zoek naar een aannemer. Iemand die ons wil helpen deze ontwerpen te verwezenlijken. En daar stopt abrupt onze droom... we vinden geen aannemer die het ziet zitten. De zeecontainers zijn binnenmaats (als je high cube neemt) 2,70 meter. Als je daar isolatie en afwerking in plaatst kom je onder het bouwbesluit van 2,60 meter. Dus een constructie om de containers heen bouwen... dat moest dan de oplossing bieden. Maar dan konden we beter gewoon een huis neerzetten. En regulier bouwen, dat werd nou juist te duur.

Ook een bezoek aan een bedrijfje dat gespecialiseerd is in het maken van aanbouwen en tuinhuisjes van zeecontainers, geeft ons niet het vertrouwen dat we met hen in zee durven gaan. Ze hebben geen ervaring met het bouwen van twee verdiepingen en ook al snel wordt ook duidelijk dat een woonhuis bouwen via hen veel te duur wordt.

We besluiten alles even te laten rusten. Na maanden schuiven en ontwerpen zien we deze plannen geen werkelijkheid worden. Het is december 2014 en we laten onze optie op de kavel verlopen. We gaan genieten van de feestdagen en laten het maar even voor wat het is...

#huis #zelfbouwen #kavel #bouwen #zeecontainer #vrijekavel

FOLLOW ME
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
TAGS
Er zijn nog geen tags.
BERICHTEN
FOTO'S
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher

w o o d • #hout wezen uitzoeken voor de #gevels van ons nieuwe huis, zo gaaf en zo veel!! #wood #gev
w o o d • #hout wezen uitzoeken voor de #gevels van ons nieuwe huis, zo gaaf en zo veel!! #wood #gev

b i g  h o l e • en zo zit er opeens een groot gat in een van de #zeecontainers
b i g h o l e • en zo zit er opeens een groot gat in een van de #zeecontainers

t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher

1/6
ARCHIEF