Beter goed gejat...

...dan slecht bedacht. Dat zei mijn moeder vroeger altijd. En voor het ontwerpen en bouwen van je eigen huis is dat zo waar! Dat kan ik volmondig toegeven. Het zinnetje heeft een beetje een negatieve bijsmaak; hoezo niet zelf bedenken? Waarom jatten? Niet echt origineel, als iets er al was en je het gewoon namaakt! Klopt allemaal, maar ik zal toelichten waarom wij soms liever 'gejat' hebben, dan slecht bedachten.

Moodboard gecreëerd met foto's van Pinterest

Grand designs

Allereerst hebben we in onze voorbereidingen gesmuld van het programma Grand Designs (er staat ook een seizoen of twee op Netflix). Daaruit hebben we allerlei puntjes 'gejat'. Denk bijvoorbeeld aan het wonen op de bouwplaats. Wat hebben wij het fijn gevonden constant op de bouwplaats te wonen. Iets wat voor Nederlandse begrippen niet normaal is en helemaal 'in Vathorst nog nooit gebeurd is', maar wat ervoor zorgde dat we direct op foutjes konden anticiperen, direct als de kids op bed lagen weer door konden klussen en wat gewoon enorm heeft geholpen in het genieten van ons grote avontuur.

Maar ook de heerlijke kritische houding van Kevin McCloud, die altijd vol kritiek naar de projecten ging kijken. Ook die houding hebben we 'gejat'. Is de beslissing die we nu nemen echt de beste, mooiste, handigste? Of moeten we er toch nog een nachtje (of wat) over slapen en misschien dus daarom iets later dat stukje afronden dan we misschien willen? Maar ook het nemen van tijd om details echt zo mooi te maken, dat we er jaren trots op kunnen zijn en niet na een paar maanden eigenlijk alweer aan willen pakken. En we grapten serieus wel eens wat Kevin zou zeggen als hij langs kwam; 'I never expected that a house made out of plastic could become such a great family home....'

Van kavel tot droomhuis

Uit het boek 'Van kavel tot droomhuis' hebben we ook verschillende aspecten 'gejat'. Vooral het prettige aan dit boek is dat dit allemaal verhalen uit Nederland zijn. Met de strubbelingen die we in Nederland tegen kunnen komen vanwege regel- of wetgeving. Inclusief een horrorverhaal van een slepende verzekeringskwestie nadat een kraan op het pasgebouwde huis is gevallen. Maar het heeft ons zeker geïnspireerd en gevoed als het gaat om voorbereidend denken als het gaat om de lange, wat bureaucratische trajecten die je doorloopt als je een huis gaat bouwen in Nederland.

Zeecontainers

Vervolgens hebben we het bewerken van de containers 'gejat' van allerlei sites en Youtube filmpjes. Want dit onderdeel van het huis lag volledig onder onze eigen regie en verantwoordelijkheid. De bouwers Aart en Wim van Bouwzelfeenhuis bouwden tegen ons aan, maar deden niets meer dan het aanleveren van de tekeningen van dit deel van het huis. En omdat we er geen ervaring mee hebben, kunnen we niets anders doen dan ontzettend veel kijken naar hoe anderen dit hele procédé aanpakken en welke voor ons het beste en meest haalbaar lijkt. (Een aantal sites met inspirerende zeecontainerhuizen: één, twee en drie)

Keukenontwerp

Tot slot hebben we in het ontwerptraject een heel mooi ontwerp 'gejat', namelijk die van de keuken. Al zoekend en surfend zijn we op een woning gestuit in Australië. En dan vooral de keuken vinden we super mooi. Het grote houten element met een spierwitte keuken spreekt ons aan. En dit idee geeft ons een basis om verder vanuit te ontwerpen. En wat ons betreft ook te finetunen. Want er zitten ook wat elementen in die we minder mooi vinden. Zo vinden we de inbouwapparatuur en lades in het mooie houten element een minder mooie onderbreking. En willen we het koken en spoelen niet combineren in een element, maar liever splitsen over beide werkbladen.

Foto: www.robsonrak.com.au

Maar deze foto geeft ons wel dat zetje in onze rug qua ontwerp dat we nodig hebben. Opeens snappen we de indeling van beneden heel goed. Dit is de eyecatcher van de ruimte. Hierachter komen de twee ruimtes die we af moeten kunnen sluiten; de bijkeuken en de speelkamer. En hierbij komt een grote eet- en zitruimte, waar het eetgedeelte voor een grote glazen pui van dubbele hoogte komt. Met een vide naar een lange overloop op de verdieping.

Foto: www.robsonrak.com.au

Van binnen naar buiten

En zo ontwerpen we ons huis van binnen, vanuit het hart van ons huis; de keuken, naar buiten toe. Elk raam, stopcontact, stukje wand, de afwerking van binnen- en buitenmuren, elke cm bedenken we. Tijd om met Aart en Wim van Bouwzelfeenhuis in gesprek te gaan. Is het mogelijk, zo'n grote open ruimte beneden, inclusief een vide? En vinden jullie het ontwerp mooi? Zouden jullie er zaken op aanpassen?

Het is een gesprek waar we heel blij mee zijn. Ze geven aan dat zo'n lange overspanning meer staal in de constructie betekent, of we moeten een zuil tegen de punt van het eiland goed vinden.... euhm, nee. En hebben slechts één toevoeging - waar we overigens tot op de dag van vandaag blij mee zijn - een loopdeur naar de tuin naast de schuifpui die we hebben. Dit geeft dat je op een slechtere dag niet de hele pui open hoeft te maken, maar gewoon even snel door deze deur in en uit loopt, ideaal.

Trots en tevreden gaan we met de plannen naar het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst. Ook zij zijn enthousiast. En zo mogen we een voorlopig ontwerp, een tweede voorlopig ontwerp, een definitief ontwerp en uiteindelijk onze bouwvergunning aanvragen. Drie weken (heel fijn, geen acht omdat we 'groen' bouwen) nagels bijten en afwachten...mogen we 'ons ontwerp' (met een klein beetje gejat) werkelijkheid gaan maken?

#architectuur #ontwerpen #kavel #droomhuis #zelfbouwen #vrijekavel #zeecontainer #huis #bouwen #granddesign #keukenontwerp #voorlopigontwerp #definitiefontwerp #bouwvergunning

FOLLOW ME
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
TAGS
Er zijn nog geen tags.
BERICHTEN
FOTO'S
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher

press to zoom
w o o d • #hout wezen uitzoeken voor de #gevels van ons nieuwe huis, zo gaaf en zo veel!! #wood #gev
w o o d • #hout wezen uitzoeken voor de #gevels van ons nieuwe huis, zo gaaf en zo veel!! #wood #gev

press to zoom
b i g  h o l e • en zo zit er opeens een groot gat in een van de #zeecontainers
b i g h o l e • en zo zit er opeens een groot gat in een van de #zeecontainers

press to zoom
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher

press to zoom
1/6
ARCHIEF