De veiling


Eindelijk....eindelijk weer een keer de rust en tijd genomen om een blog te schrijven over ons huis. Ik hoop dat ik nu weer een beetje routine erin krijg om deze te maken. Want er zijn nog voldoende verhalen om te delen natuurlijk.

Deze keer wilde ik wat meer een inkijkje geven in het bouwen van je eigen woning met een budget. Want ja, het bouwen kost heel veel geld dus elke manier om geld te besparen is er een.

Voordat de bouw daadwerkelijk startte gingen er maanden van wachten aan vooraf. Wachten op de vergunning, de bouwer, de grond etc. En die maanden van wachten hebben we goed gebruikt. Avonden zat ik te surfen op marktplaats en bva veilingen. En die laatste is waarschijnlijk iets onbekender. Dus daarom dit blog over deze veiling pagina.

Het leuke namelijk aan de bva veilingen is dat alles wat je kunt bedenken bijna wel aangeboden wordt. Van oude auto's tot koffiekopjes tot vloeren, vanalles is er te vinden. Maar voor je verzandt in avonden kijken en zoeken, een paar tips op een rijtje:

 • maak een account aan; dit is nodig om te kunnen bieden,

 • elk product wat aangeboden wordt heet een kavel

 • zoek alleen veilingen die in de buurt zijn; niets is vervelender dan heel enthousiast te bieden op een artikel en erachter te komen dat je voor je koopje half Nederland moet doorkruisen om het op te halen (het is soms wel mogelijk om het te laten verzenden)

 • let goed op dat je het artikel op kunt halen op de ophaaldag, dit is vaak een aantal uur op een vaste dag die duidelijk aangegeven staat in de uitleg over de kavel. Je mag wel iemand anders met de factuur op pad sturen, dus dit kan uitkomst bieden

 • soms zijn er meerdere kavels met exact hetzelfde product, hou deze tijdens de eindsprint van het bieden in de gaten, soms blijft een ander kavel hangen op een lagere prijs omdat je je met een aantal andere bieders blind staart op dat ene kavel

 • gaat het om een groot artikel dan is het handig om naar een kijkdag te gaan om te kijken of het product echt naar wens is voor je erop gaat bieden

En dan heb je een artikel gevonden en wil je overgaan tot bieden. Het kan zo zijn dat de veiling nog niet geopend is. Dan kan je een herinnering instellen en wordt je geattendeerd met een mailtje als de veiling open gaat. Er staat bij het artikel heel duidelijk wat het minimum bod is. Dus daar kan je sowieso vanuit gaan. Nog een paar extra tips:

 • als je gaat bieden komen er extra kosten voor de veiling bij, deze staan ook duidelijk aangegeven, maar hou daar rekening mee, deze zitten niet in je bod inbegrepen en komen er dus bovenop

 • als je een 'statisch bod' doet wil dat zeggen dat je 1 bod doet, kies je voor 'autobod' dan wordt er automatisch een nieuw bod gedaan wanneer iemand anders over jou heen biedt

 • bieden in de laatste seconde heeft hier geen meerwaarde, er komt automatisch - ik meen een half uur - tijd bij om andere bieders weer de kans te geven jou te overbieden

 • geniet van de spanning op het eind, lukt het je om het hoogste bod te doen!?

Wij hebben op deze manier verschillende dingen voor ons nieuwe huis gekocht. De meest opvallende zijn:

 • een wastafelmeubel en thermostaatdouche voor onze kleine badkamer in ons containerhuis (waskom, douchebak en douchescherm via marktplaats, alleen de kraan en tegels nieuw gekocht in de bouwmarkt),

 • zonnepanelen, de kavel bestond uit 30 panelen, deze liggen nu allemaal op het dak energie op te wekken. Bij deze kavel was er wel een kleine onaangename verrassing, de kavel stond in Amersfoort, maar de ophaaldag was uiteindelijk in Apeldoorn. Was voor ons een extra aandachtspuntje om de volgende keer dus die informatie echt goed door te lezen,

 • deurklinken van Piet Boon, ik wilde eigenlijk 2 kavels (er werden 4 deurklinken-sets aangeboden per kavel), maar er was zo'n run op dat ik ze uiteindelijk te duur vond worden en heb er uiteindelijk 1 gewonnen/gekocht. De maanden daarna heb ik Marktplaats in de gaten gehouden en ja hoor, de desbetreffende klinken werden per set aangeboden, zo heb ik er nog 2 sets bij gekocht en had ik uiteindelijk de 6 sets die ik nodig had. De sets waren rvs en hebben we bij een plaatselijk spuitbedrijf zwart laten spuiten (onderaan de streep denk ik voor 6 sets de prijs van nog geen 3 betaald).

 • vorstvrije buitenkranen

En op deze manier kan je dus leuk besparen tijdens de bouw. Maar let wel, het is verslavend, dus blijf bij artikelen die je echt nodig hebt ;-) anders ben je onderaan de streep toch duurder uit.

Nog een aantal producten waar wij naar hebben gekeken in onze voorbereidingstijd, maar die het voor ons niet werden, omdat ze te duur werden of net niet voldoende m2 bevatten of de verkeerde afmeting hadden:

 • (groot) gereedschap

 • vloeren (visgraat vloer)

 • stalen deuren

 • keukenapparatuur


FOLLOW ME
 • Black Facebook Icon
 • Black Pinterest Icon
 • Black Instagram Icon
TAGS
Er zijn nog geen tags.
BERICHTEN
FOTO'S
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher

press to zoom
w o o d • #hout wezen uitzoeken voor de #gevels van ons nieuwe huis, zo gaaf en zo veel!! #wood #gev
w o o d • #hout wezen uitzoeken voor de #gevels van ons nieuwe huis, zo gaaf en zo veel!! #wood #gev

press to zoom
b i g h o l e • en zo zit er opeens een groot gat in een van de #zeecontainers
b i g h o l e • en zo zit er opeens een groot gat in een van de #zeecontainers

press to zoom
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher

press to zoom
1/6
ARCHIEF