Details

Als ik terugkijk op de bouw van ons huis en nu rond kijk naar wat het is geworden is er een steekwoord dat elke keer oppopt in mijn gedachten: 'details'. Waarom zal ik je uitleggen in dit blog.

Allereerst denk ik aan details op de bouwtekeningen. Tijdens de besprekingen voor het ontwerp van ons huis hadden we natuurlijk een plaatje in ons hoofd. We wisten hoe het eruit moest gaan zien. Maar tussen een plaatje in je hoofd en het daadwerkelijk gebouwde huis zit wel het verschil dat alle details die je bedacht hebt ook daadwerkelijk uitgevoerd moeten kunnen worden. Kan het wel wat je wilt?

Bij ons was een niet al te klein detail de overspanning van de grote leefruimte beneden. Om dit te realiseren was er staal nodig. Een klein beetje en een paal op de hoek van het kookeiland of iets meer en de ruimte was helemaal leeg. En wat zijn we blij dat we bij dit detail voet bij stuk hebben gehouden dat we geen pilaar in de woonruimte wilden. Het staal was daardoor natuurlijk wel duurder. Maar dat namen we voor dit detail voor lief.

Bouwtekeningen Bouwzelfeenhuis en Buro Flip

Bouwtekeningen Bouwzelfeenhuis en Buro Flip

Vervolgens kwamen we op details zoals de diepte van de ligging van de ramen, de hoogte van de afgewerkte vloer, de vensterbanken, het randje bij de trap, de lijnen in huis zoals de koven op de ramen allemaal gelijk, de manier waarop het hout om de hoeken van de woning gaat, teveel om allemaal op te noemen.

Heel veel details waarvan het fijn is als je daar (langer) over nadenkt. Dat je jezelf de ruimte en tijd geeft om de verschillende mogelijkheden naast elkaar te zetten en eventueel zelfs even uit te werken zodat je een veroverwogen beslissing kunt nemen. Zo was het super fijn dat onze timmerman van de buitenkant van de woning even alle mogelijke manieren onder elkaar op de gevel timmerde. Zo zagen we alle opties op een rij en werd heel snel duidelijk waar onze voorkeur naar uit ging.

Gevelhout bepalen met timmerman

Gevelhout bepalen met timmerman

Maar ook tijd nemen in de zin van wachten tot alle randvoorwaarden al gerealiseerd zijn. Zoals bij onze vensterbanken. We wisten dat ze van eikenhout zouden worden, het hout dat we overal door ons huis hebben gebruikt. Maar we hebben ze pas op maat laten maken toen alles eromheen af was. Dit is even vervelend omdat je tegen onafgewerkte vensterbanken zit te kijken, maar het maakt nu wel dat ze in alle ruimtes precies zo zitten, zoals we mooi vinden. In de speelkamer zonder overstek (overhangend randje), in de keuken net iets over de tegels en in de slaapkamers wel net met een randje.

Een grappig detail waar ik bijna elke dag nog van geniet is het randje bovenaan de trap. Hier heeft de timmerman een heel mooi subtiel randje gevreesd in de staande stootbord van de laatste tree, zodat de laminaatvloer van de bovenverdieping daar strak op gelegd kon worden. Dit zorgt voor een heel subtiele lijn tussen die twee materialen, zonder dat je een lelijk standaard stripje uit de bouwmarkt ertussen moet bevestigen.

Detail trap in woonhuis

Detail trap in woonhuis

Tot slot een simpel detail dat iedereen toe kan passen in zijn of haar eigen huis, het detail in afwerking door kit. Kit en ik zijn beste vrienden! Een randje schaduw langs een deurpost of kozijn. Of het kleine scheurtje tussen je plafond en wand. Alles kan je mooi wegwerken met (overschilderbare) acrylaat kit. En wat een verschil maakt dat toch altijd weer! Het geeft echt het resultaat dat je meer geniet van alles wat eromheen gebeurt, zonder dat je elke keer naar die storende naad kijkt.

Hoe lastig misschien in de tijd van (ver)bouwen. Maar neem de tijd voor details. Dat maakt wel degelijk verschil.


FOLLOW ME
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
TAGS
Er zijn nog geen tags.
BERICHTEN
FOTO'S
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher

press to zoom
w o o d • #hout wezen uitzoeken voor de #gevels van ons nieuwe huis, zo gaaf en zo veel!! #wood #gev
w o o d • #hout wezen uitzoeken voor de #gevels van ons nieuwe huis, zo gaaf en zo veel!! #wood #gev

press to zoom
b i g  h o l e • en zo zit er opeens een groot gat in een van de #zeecontainers
b i g h o l e • en zo zit er opeens een groot gat in een van de #zeecontainers

press to zoom
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher
t i l e s • superdepuper blij met mn 'nieuwe-oude' #tegels voor de nieuwe toilet!!! Een oud #escher

press to zoom
1/6
ARCHIEF